lördag 31 mars 2012

Hepatos -ICP (Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy)



Specialist MVC ringde igår, på måndag ska jag till deras labb och lämna blodprover och på tisdag fick jag en akut tid till läkare. Jag blev så ställd att jag inte kom mig för att fråga alla de frågor jag formulerade i huvudet. Även ifall jag visste att jag skulle prioriteras pga mina värden så tror jag inte det skulle gå så fort.

Hela em/kvällen var jag i ett töcken av tankar. Har ingen aning om vad som kommer hända på tisdag, kommer jag undersökas, kommer jag få info, hur ser mina värden ut, hur ser riskerna ut för mig? Frågorna är många, men en sak vet jag att det har inte gått över då jag har klåda från hell.

Efter fått sova tre timmar var jag vaken mellan ett och halv fyra för att sedan vakna vid halv åtta av allt kliande. Man kan ju bli TOKIG!


Något som jag gör för att stå ut med klådan är att klippa ner mina naglar rejält, ligga och riva på spikmattan, lägga in värmekuddarna i frysen och kyla ner kroppen. Det går även åt en flaska lotion per vecka då jag får smörja in mig morgon, lunch, middag och kväll.....men det försvinner efter förlossningen så jag känner ändå hopp.

Dessa naglar är bortklippta för länge sedan, och
spikmattan gör att jag "överlever" klådan på ryggen.
















Hepatos -ICP – Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy
Att få hepatos innebär "onormalt" höga lever -och gallsyravärden. Oftast får man en jobbig klåda på kroppen då levern inte orkar rensa ut gifterna . I Svergie drappas ca 1-1.5% och de flesta insjuknar i sista trimestern. Man följer tillståndet genom blodprover för att se på lever -och gallsyre värdena.


Det finns inte så mycket forskning och läkarna har dålig kunskap om tillståndet. Dock fann jag Dr. Elisabeth Wikström Shemer forskning, som kom fram till följande:(http://www.sfog.se/presentationer_sfogv10/EWikstrom_ICP%20SFOG%20final%20vitamin3%20D%202010%200828.pdf),

-Varierar i olika etniska populationer
-Förhöjda leverenzymer och gallsyror
-Brännande klåda
-Mörkt urin
-Trötthet
-Prematur förlossning
-Fosterdöd
-Säsongsvariation
Risker:

*Fosterdöd. En rapport med mer än 1000 fall av hepatos visade att dödföddhet/komplikationer vid förlossningen var 10%, nästan alla dessa fall av dödföddhet inträffade runt v. 36. Har man över 70 mmol/l i gallsyra ökar risken för dödföddhet, över 100mmol/l är det riktigt farligt.
*Syrgasbrist (drabbar 22-33%) hos barnet under förlossningen, idag är riskerna små då det finns så bra behandling men det gör att behovet av kejsarsnitt ökar.
*Ökad risk att få havandeskapsförgiftning/högt blodtryck, då är det vanligt med akutsnitt -dock är denna åkomma ovanligt. Ha koll på blodtryck, svullnad samt urinprover.
*Prematurfödsel (60% risk)
*Ökad risk att blöda mer efter förlossningen, det beror på att galla krävs för att absorbera K-vitamin som hjälper blodet koagulera. Vid vissa sjukhus får man K-vitamin oralt varje dag tills förlossningen, för att minska blödningsrisken. Alla nyfödda frå injektion av K-vitamin efter förlossningen, för att förebygga blödningar (oavsett om mamman haft hepatos eller inte).
Undersökning och behandling:

*Virusprover på levern via blodprov
*Prover på gallsyran ska göras fastande
*UL av lever, njurar, gallblåsa, rekomendation är att titta efter gallstenar då gravida kvinnor med hepatos har större tendens att få gallstenar. Dock gör man inget åt dessa under graviditeten.

Gränsen för att värdena ska vara förhöjda (gäller gravida):
P-Alat (levervärde) <0,8 mikrokat/l
P-Asat (levervärde)<0,8 mikrokat/l
S-gallsyror < 10, 0 mikromol/L ( I Finland är normalvärdet 6)

Har man gallsyra över 40,0 mikrolat/l ökar risken för prematurfödsel (19-60%), syrebrist hos barnet (22-33%) och dödfödd (1-2%). Man har täta kontroller via förlossningen eller specialist MVC. Medicin sätts in, blir itne tillståndet bättre tidigarelägger man förlossningen, oftast 2-4 veckor innan beräknad förlossning. Värdena får inte överstiga 80-100 mikrolat/l.

På kontrollerna får man kolla ctg för att se hur barnet mår, ultraljud för att se hur barnet växer och blodprov samt ev. flöde till navelsträngen. Det är viktigt att värdena inte ökar. Inläggning kan vara aktuell för dagliga kontroller.



Hepatos över vissa värden är förenade med risker för barnet, om du får klåda be att få dina lever och gallsyrevärden kollade.Det är inte säkert att dem visar någonting, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan. Om klådan kvarstår be att få ta om proverna då kvinnor kan ha klåda en tid innan proverna visar positiva för graviditetshepatos (jag är levande bevis för det).

Det är din kropp och din bebis så stå på dig!
Länkar:

http://www.robban.dk/blog1/default.asp?id=525
http://se.babycenter.com/pregnancy/complications/obstetriccholestasis/

http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Farmaci%20Lkemedelsboken/Sjukdomar%20och%20la%C2%A6%C3%AAkemedel%20under%20graviditet%20och%20amning.pdf

www.janusinfo.se
www.infpreg.se

http://emmawik.blogg.se/2012/january/intrahepatisk-cholestas-hepatos.html

www.lio.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar