måndag 13 februari 2012

Vecka 18+5 och tankar inför RUL

Jag är så glad att jag börjar komma mer och mer på fötter. Av någon anledning har jag börjat kunna tänka framåt, jag pratar lite med skruttis om barnet i magen. Kanske är det för att det riktade ultraljudet närmar sig och allt blir så verkligt. Vi ska verkligen få reda på om barnet ser friskt ut eller är bärare av translokationen vi inte vill ha. Barnet rör omkring sig i magen, mer eller mindre tydligt vilket påminner mig om vad jag faktiskt bär omkring på. Samtidigt som jag känner mig hoppfull att det kommer se bra ut så finns självklart tankarna där om avvikelser, fostervattenprov och avbrytande av graviditeten.

Jag försöker få ihop en bild hur det skulle se ut, liksom förbereda mig lite. Vad jag har pratat med bekanta som råkat ut för att avbryta graviditeten och vad jag har hittat på internet så verkar det som att de flesta får en tablett för att försöka få fostret att dö, vilket inte alltid lyckas. Sedan får man värkstimulerande dropp för att föda ut barnet. Att föda ut en liten bebis på ca 20-25 cm är jobbigare än att föda ut en fullgången bebis då man får sköta det mesta själv då den är "så pass liten". Jag kan tänka mig att sådan förlossning är mycket jobbigare oavsett då det inte är något positivt utan mycket negativ stress, vilket jag tror försvårar processen.

Jag VILL VERKLIGEN inte behövar gå igenom detta. Jag (vi) tänker att det är ändå 96% chans att det kommer se bra ut, att det är en frisk krabat där inne. På KUB testet fick vi "bra" siffror (Down Syndrom= 1:7951 och translokation 13+18 (det som vi har en risk för)= 1:13737). Det känns tryggt med dessa siffror samtidgit som vi vet att det endast är en riskanalys och säger inte sanningen.

Om två dagar ska vi på vårt riktade ultraljud där en specialist läkare går igenom organ för organ och mäter extra noga de prametrar som är aktuellt för translokation 13 och 18. Det står att man ska avvara två timmar för undersökningen, för att väntetid kan förekomma. Kan tänka mig att denna undersökning kanske tar en timme. Ena sekunden vill jag genomföra undersökningen NU, så man vet för att i nästa sekund inte vilja göra det. Eftersom ultraljudet kan göras tidigast i v. 19+0 så är det vår absolut tidigaste dag att genomföra det då vi är i 19+0 på onsdag då vi ska dit. Så oavsett skulle jag inte kunnat tidigarelägga tillfället.

Jag ska köpa hem massa räkor och lägga alkoholfria vinet på kylning till onsdag,
jag måste tro att det ska gå bra!

Lillskrutt i v. 18+2 som jag hoppas får stanna i minst 20 veckor till:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar