fredag 23 mars 2012

Från vår förlossninginformation

Det här inlägget är nog inget roligt att läsa, utan jag skriver det för mig. För att jag ska kunna komma tillbaka och läsa inför förlossningen. Vi var som sagt på förlossningsinfo i förrgår, på det sjukhus vi har valt att föda på i 1:a hand. Det är även dit jag ska få komma till deras aurora mottagning (rädsla inför förlossning).

Fakta:
11 förlossningsrum (får max vara 2 personer samt den födande kvinnan)
3 intagningsrum
Neo avdelning.
Räknas som normalt att föda mellan v. 37-42, innan vecka 37 räknas det som prematur födsel. Om man går över vecka 41+ så får man komma in för kontroll via UL, man kollar fosterrörelser och fostervatten. I vecka 42+0 blir man igångsatt (vet dock inte om det är annorlunda vid IVF).

Innan man åker till förlossningen ska man alltid ringa. Tillfällen man bör vara observant är när man:
-blöder
-har värkar
-vattenavång

När man ringer till förlossningen så får man prata med en kordinator som i sin tur har kontakt med både förlossningen, BB, Neo avdelningen och andra förlossningar runt omkring. När vattnet har gått så är det viktigt att man föder inom 48 timmar, annars blir man igångsatt. När vattnet har gått är det viktig att ha koll på:
-att man inte får feber
-färget på fostervattnet ska vara klart
-man ska hålla sig ren, byta binda ofta
-får ej bada eller ha sex

Det är normalt med en liten blödning då livmordern är kärlrik. Men vid en större blödning ska man ringa ambulans. Slemproppen sitter i livmoderhalsen och ska bort inför förlossningen, det liknar en seg och lös/tunn flytning. Det är inte alltid allt kommer på en gång, utan kan pågå i flera dagar. Eller så märker man ingenting.

Förvärkar
-har man under hela graviditeten
-magen blir hård
-ska vara oregelbundna
-påverkar ej livmoderhalsen
-på förstföderskor så kan man öppna sig till 3-4 cm

1:a fasen = Latensfasen (=mognadsfasen)
-förlossningsvärkar ca 10 min mellanrum
-längre värkar
-gör ondare
-påverkar livmoderhalsen (som ska plånas ut)
-på förstföderskor kan det ta upp till 20 tim (på mig tog det 4 tim)
-mensliknande/ryggont
-det bästa är att stanna hemma så länge som möjligt (använd: dusch, bad, massage, tens, värme, äta och dricka samt vila mycket)
2:a fasen =Aktiva fasen
-livmodermunnen öppen minst 3-4 cm
-3-4 värkar per 10 minut
-smärtsammare
-blodblandat slemm blir rikare

Ta med till förlossningen:
Leg, förlossningsbrev, kläder till barnet, mat till partnern, blodgruppering (papperskopia), hygienartiklar, cd skiva, kamera, mobil + laddare.

Runt vecka 36 går man på MVC igenom sina förväntningar inför förlossningen etc och detta tar personalen på förlossningen alltid del av. Taxi fram och tillbak kosstar 140 kr (för alla).

När man kommer till förlossningen så kollas detta:
-CTG i minst 20 min
-blodtryck och puls
-känner hur bebis ligger
-vaginal undersökning
-helhetsbedömning

På sjukhuset så är det vanligt med medicinsk studerande eller BM studerande. Man blir kollad varannan timme, bla hjärtslagen på barnet. Dem jobbar i skift (fm, em, em/kväll samt natt).

Tips!
Var i upprätt läge, ta hjälp av tyngdlagen. Rörelserna i sig skapar endorfiner, cirkulationen ökar och tar bort slaggprodukter. Gåbord finns att använda. Man kan variera genom att sitta i säng/fotölj eller pilatesboll (obs! med breda ben). De har även en förlossningspall. Det är viktigt att äta coh dricka för att fylla på med energi. De har frysta rätter de kan värma i micro samt yoghurt och frukt. Det finns även micro och anhörigkylskåp. Viktigt att tänka på att man blandar både salt och sött.

Under förlossningen är det lätt att man mår hilla. Man ska se till att kissa varannan timme då en fylld urinblåsa konkurerar med barnets huvud. Lavemang är något som erbjuds, det kan reta tarmar och få fart på förlossningen. Man kan känna sig trött då man troligen sista tiden innan förlossningen har haft svårt att sova bra på nätterna. Viktigt med positivt tänk -använd dig av en målbild. Är man rädd, orolig så förstärks smärtan. Öva på anslappning och andning. Jämför dig aldrig med någon annan. Försök lita på personalen och släpp all kontroll. Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Smärtlindring
Icke medicinska som oftast används under latensfasen:
-massage och beröring (blockerar smärtan)
-duscha eller bada (ej bada om vattnet gått)
-värme (tex vetekudde)
-tens (skickar signler till hjärnan som blockerar smärtan)
-sterila kvaddlar (håller i upp till 2 tim)
-akupunktur (smärta + avslappning)
-morin (om man behöver vila/sova)

Lustgas (=vanligast)
Har en avslappnande effekt coh tar bort värsta smärtan. Viktigt att få till tekniken, så fort värken kommer ska man andas in kväveoxiden och syret. Inga negativa effekter.

EDA (epidural)
Smärtlindrar midjan och neråt. Man känner dock ett kraftigt tryck av babyns huvud. Används under aktiva fasen (när man öppnat sig 3-4cm) och livmoderhalsen är utplånad. Man kollar via CTG så babyn mår bra. Man får droppnål i handen, så om blodtrycket sjunker fyller man på med vätska?!?! Narkosläkaren bedövar lokalt med tandläkarbedövning och sätter sen nål mellan ryggkotorna. Det är en tunn slang som förs in i ryggmärgskanalen och tejpas fast ordentligt. EDA hjälper en att kunna vila, äta och dricka. Den är effektiv och slår ofta ut värkar så det kan ibland behövas värkstimulerande dropp. Urinblåsan blir ofta bedövad, så de tar hjälp av en tunn plastslang för att tömma urinblåsan. Man har kontinuerlig kontroll på barnet.

Utdrivningsskedet:
Man kan bli lätt illamående och det trycker på rejält mot ändtarmen. Det är bra om man kan variera sin ställning ca 20-30 min mellanrum (stå på knä, ligga på sidan, använda gå bord etc). Det är en jobbig vas med tätare och starkare värkar. Blivande mamman kan ofta få en känsla av uppgivenhet.

När det är dags att krysta så gör förstföderskor det oftast mellan 15-60 min tills barnet är ute. Man kan halvsitta, ligga under tiden. CTG visar om barnet vill att man ska använda en annan ställning. Man ska inte kniopa ihop, utan släpp loss "skinkorna":):) Det blir ofta en svidande/brännande känsla. När en värk kommer ska man trycka neråt. Försök använda tre andningstag i en krystvärk. På sjukhuset använder man alltid perinialskydd när barnet ska ut, detta för att minimera riskerna att spricka i mellangården.

När barnet är ute torkas barnet av och läggs mot mammans bröst/hud.

Ibland händer saker som gör att kontroller måste ske:
-Blodprov kan tas från barnets huvud (för att kolla laktat (mjölksyra), det bildas mer om barnet är ansträngt. Svaret kommer på 1 minut)
-Sugklocka (8%)
-Kejsarsnitt (görs inom 30 min). Vid urakut så görs det på en gång och mamman är inte vaken under snittet och pappan får vänta utanför. Vid planerat kejsarsnitt görs det 10 dagar innan beräknad förlossning. Vid ett kejsarsnitt kommer mamman till uppvakningsavdelning ca 1 tim. Oftast kan både pappan och babyn vara med på avdelningen. Ca 20% av alla förlossningar på sjukhuset görs via kejsarsnitt, 10% av dessa är planerade och resten blir akut.

Allmänt:
Avnavling sker efter 3 min, man väntar så pass lång tid för att all viktig näring ska kunna komma till barnet. Efter 1 minut har barnet hunnit få i sig 75% av de viktiga ämnena. När barnet är ute görs en vitalitetsbedömning (ex andning, muskler etc) och ett poängsystem finns där max poäng är 10. Alla barn får K vitamin i sig. Efter en kort stund är det dags att föda fram moderkakan, man kan göra det med hjälp av att börja amma, tömma urinblåsan, akupunktur på fötter eller blygben, lustgas, ibland måste mamman sövas och opereras. Barnmorskorna kommer känna ofta på magen för att se så livmodern drar i hop sig, är ofta väldigt obehagligt. Ibland behöver man bedövas för att sys vid bristning, stygnen lossnar av sig själv efter ca 2-3 veckor. Vid större sprickning kan det bli aktuellt av operation under tiden man är sövd. Det är helt ok att blöda ca 1 liter under förlossningen.

Den nya familjen lämnas sedan några timmar, man vill att barnet ska ligga hud mot hud. Efter ca 2 timmar mäts och vägs barnet, man kollar pulsen på mamman och att hon har kissat samt livmodern drar ihop sig.

Om man haft en normal graviditet och förlossning får man åka hem efter 6 tim. Annars åker man vidare till BB. På sjukhuset finns två BB avdelningar:
-Normal graviditet och förlossning, stannar 1-2 dygn, finns 12 familjerum. Finns inga besökstider (dock får partner och syskon komma). Sover partner över = 200kr/dygn inkl. frukost och fika.
-Komplicerad förlossning, överburenhet, för tidigt född, högt blodtryck etc. Finns 16 familjerum. Man stannar mer än 3-4 dagar. Besökstid är melan 17-19.

Vanligt att man har avslag (blöder) i 4-6 veckor. Barnet går ofta ner efter förlossning, men MAX gränsne är -10%. Mamman får gå till MVC för efterkontroll efter ca 8 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar